Άλλο ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για την προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Μια διαφορετική Ελλάδα, ζωντανή, παραγωγική, δραστήρια, με κοινωνική και περιβαλλοντική κουλτούρα, είναι υπαρκτή όπως φάνηκε στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα στις 19 και 20 Μαρτίου. Το διήμερο είχε ως στόχο τον γόνιμο διάλογο μεταξύ φορέων της κοινωνικής οικονομίας (κοινωνικές επιχειρήσεις και υποστηρικτικοί φορείς) αλλά και της τοπικής κοινωνίας γύρω από την ανάγκη δημιουργίας ενός υποστηρικτικού οικοσυστήματος αλλά και τα χαρακτηριστικά που αυτό πρέπει να έχει για την ανάπτυξη και αυτό-οργάνωση του χώρου των κοινωνικών επιχειρήσεων.

12308510_602263413273324_8146932418399241517_n

Η φιλοξενία του Φόρουμ στην Καρδίτσα κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν μιας και τα τελευταία χρόνια μια ουσιαστική και μεθοδική προσπάθεια από πλευράς τοπικών φορέων, συνεταιριστών και κοινωνικών επιχειρηματιών βρίσκεται σε εξέλιξη, για την ανάδειξη του πλούτου της περιοχής, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και την προώθηση του συνεργατικού πνεύματος, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, πέρα από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και τις αρχές της αειφορίας.

Το περιφερειακό φόρουμ στην Καρδίτσα συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, κοινωνικές επιχειρήσεις της Καρδίτσας (Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, αγροτικοί συνεταιρισμοί Οσπρίων και Στέβιας Καρδίτσας, Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ), ΚοινΣΕπ «Ηλακάτη» και «Γεύση από χωριό», Πανελλήνιος Συνεταιρισμός Σαλιγκαροτρόφων) και από το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, στο οποίο συνεργάζονται κοινωνικές επιχειρήσεις, δίκτυα και άλλοι υποστηρικτικοί φορείς: Κοιν.Σ.Επ «Άνεμος Ανανέωσης» και «Γαληνός», 180 Μοίρες, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Δίκτυο Κοιν.Σ.Επ Κεντρικής Μακεδονίας, Δίκτυο Εργάνη, Impact Hub Athens, Δίκτυο Υποστήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (SES Net), Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.

Μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο

Η γνωριμία με το οικοσύστημα της Καρδίτσας ξεκίνησε με επισκέψεις στους χώρους κοινωνικών επιχειρήσεων (διαφόρων νομικών μορφών, αντικειμένου) όπως η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Στέβιας και «Εύκαρπον», οι ΚοινΣΕπ «Γεύση από χωριό», «ΡΟΜΒΟΣ», «ΡΟΔΑ Πολιτιστικό Εργαστήρι Καρδίτσας για το Δράμα και το Θέατρο στην Εκπαίδευση», και «Ηλακάτη». Κατά την ξενάγηση παρουσιάστηκαν οι στόχοι τους, τα βήματα δημιουργίας τους και τα μελλοντικά σχέδια τους, όπως επίσης και οι μέχρι τώρα συνέργιες μεταξύ τους καθώς και οι προπτικές και τα πεδία συνεργασίας στο μέλλον. Εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν επίσης οι παρουσιάσεις των υποστηρικτικών φορέων που μετέχουν στο οικοσύστημα αυτό όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηθικών κι Εναλλακτικών Τραπεζών, και η Αναπτυξιακή Καρδίτσας. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις κοινωνικών επιχειρήσεων από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη όπως ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ, η Σπείρα Γης αλλά και υποστηρικτικών φορέων όπως το Δίκτυο ΚοινΣΕπ Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο ΕΡΓΑΝΗ και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας. Κατά τη δεύτερη μέρα του Φόρουμ, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πρωτοβουλιών ανέδειξαν τα συστατικά στοιχεία ενός τέτοιου υποστηρικτικού οικοσυστήματος, μέσα από εισηγήσεις με θέμα την συμβουλευτική υποστήριξη, την εκπαίδευση, την δικτύωση, τον έλεγχο της αξιοπιστίας καθώς και τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Οριστικοποίηση και υιοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας για Κοινωνικές Επιχειρήσεις

Η δεύτερη μέρα του Φόρουμ σήμανε την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τον Κώδικα Δεοντολογίας Κοινωνικών Επιχειρήσεων, και την υιοθέτησή του, σύμφωνα με τα όσα αποτυπώνονται στην Διακήρυξη του Φόρουμ Κοινωνικής Επιχιερηματικότητας 2015. όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της διαδικασία. Ο Κώδικας είναι ένα εργαλείο που συμβάλει στην διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου οικονομίας και επιχειρηματικότητας, το οποίο αξίζει να ενισχύσουμε, αναδείξουμε αλλά και να προστατεύσουμε.

Το σχέδιο του Κώδικα παρουσίασαν ο Θανάσης Μπελίδης, Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, η Πόπη Σουρμαΐδου, Κέντρο Εργάνη, ο Νίκος Χρυσόγελος, ΚοινΣΕπ Άνεμος Ανανέωσης, μέλη της ευρύτερης ομάδας σύνταξης του Κώδικα. Ενσωματώθηκαν επί τόπου παρατηρήσεις από την διαβούλευση και την συζήτηση και το τελικό κείμενο υπογράφτηκε από κοινωνικές επιχειρήσεις και υποστηρικτικούς φορείς. Η πρόσκληση για την υπογραφή του Κώδικα Δεοντολογίας παραμένει ανοιχτή και απευθύνεται τόσο σε υποστηρικτικούς φορείς όσο και σε κοινωνικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικού σχήματος (κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί νέου τύπου, αστικοί συνεταιρισμοί, γυναικείοι συνεταιρισμοί κλπ) που εκφράζονται και αυτο-δεσμεύονται από τις αρχές, αξίες, κοινές θέσεις που συνθέτουν τον Κώδικα. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις που τον υιοθετούν δεσμεύονται για την εφαρμογή του και θα μπορούν να τον επικαιροποιούν και τροποποιούν στο μέλλον μέσα από οργανωμένες διαδικασίες.

Ο Κώδικας θα «ταξιδέψει» ανά την Ελλάδα, σε παρόμοια περιφερειακά ΦΟΡΟΥΜ ώστε ακόμα περισσότερες κοινωνικές επιχειρήσεις και φορείς να έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν, να τοποθετηθούν διατυπώνοντας παρατηρήσεις και να γίνουν μέτοχοι αυτής της προσπάθειας. (Για να δείτε το πως διαμορφώθηκε το κείμενο του Κώδικα μέσα από το Περιφερειακό Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, πατήστε ΕΔΩ)

Στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας συμμετείχαν κυρίως μέλη Κοινωνικών Επιχειρήσεων από την περιοχή, ο Δήμαρχος Καρδίτσας και πρόεδρος της ΑΝ.ΚΑ Φώτης Αλεξάκος καθώς και άλλα στελέχη του Δήμου και της ΑΝΚΑ, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας ΑΝ.ΚΟ Α.Ε. Γιώργος Αμανατίδης, ο Γιώργος Τσομπάνογλου, μόνιμο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου καθώς και πολλοί πολίτες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

 

Για να δείτε το πως διαμορφώθηκε το κείμενο του Κώδικα μέσα από το Περιφερειακό Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, πατήστε ΕΔΩ η ακολουθείστε τον σύνδεσμο https://seforum.gr/wp-content/uploads/2021/02/ΚΩΔΙΚΑΣ_ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ_ΚΟΙΝ._ΕΠΙΧ._ΘΕΣΣΑΛΙΑ_ΜΑΡΤΙΟΣ2016.pdf

 

 

Start a project

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.